12 Eylül 2019 Perşembe 16:33

GÜNDEM

Kadınların Kişisel Sağlık Verilerinin Talep Edilmesi Gizlilik Hakkının İhlali Ve Kürtaj Hakkına Karşı Yeni Bir Tehdittir

x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34volt » 34Volt


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com

10 Eylül 2019 günü İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün, ‘gizli’ ibaresiyle İl Sağlık Müdürlüğü’ne bir yazı göndererek, kentteki tüm hastanelerde ‘polikistik over sendromu’ olan ve 1 Ocak 2017 ve 31 Mayıs 2019 tarihleri arasında kürtaj yaptıran 30 ile 40 yaş aralığındaki kadınların listesini istediğini öğrendik. Bu talep kadınların kişisel verilerinin korunması haklarına saldırı olduğu gibi hali hazırda kamu hastanelerinde kadınların erişiminin engellendiği kürtaj haklarına karşı yeni bir tehdittir. Kürtaj bir sağlık hakkıdır ve 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 6/3 Maddesinde; “Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleriyle finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenebilir” denilerek kişisel verilerin hangi koşullarda, kimler tarafından alınabileceği belirtilmiştir. Bu kapsamda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün istediği bilgiler SAĞLIK ALANINA İLİŞKİN KİŞİSEL VERİLER’dir. Yasanın amir hükmü gereği sağlık alanına ilişkin kişisel verilerin Emniyet Müdürlüğü tarafından istenilmesi ve alınması hukuka aykırıdır.

Zaten hali hazırda hastanelerin kadınların kürtaj hakkını yok sayan tutumları ve doktorların kürtajın yasak olduğuna dair yanlış ve caydırıcı bilgi paylaşmaları nedeniyle kadınlar ücretsiz ve güvenli kürtaj hakkına erişimde engellerle karşılaşıyorlar. Bu koşullarda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün geçmişe yönelik kürtaj olan kadınların bilgilerine erişme çabası kadınların fişlenme korkusuyla kürtaj hakkına ulaşmaları önünde yeni bir zorluk olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle de bu bilginin istenmesine gerekçe olarak “FETÖ silahlı terör örgütüne üye olmak”, “rüşvet” ve “Cumhurbaşkanı ile Devlet Büyüklerine hakaret” konularında yürütülen soruşturmaların gösterilmesi kadınların özgür ve korkusuzca bu hakka erişim talebinde bulunmalarının önünü keser.

Terör örgütü soruşturması bahanesiyle yapılan bu gizlilik hakkı ihlali insan haklarına ve kürtaj hakkına yapılan saldırıyı meşru gösterme çabasıdır. Bir kişinin sağlık kaydının, bir kadının kürtaj olmasının hiçbir soruşturma kapsamında gerekli bir bilgi olamayacağını hatırlatarak; bu gibi, kadınları tedirgin edecek ve kürtaj ve diğer sağlık haklarından yararlanmalarını engelleyecek tutumlardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

İlginizi Çekebilir

Kempinski Hotel The Dome’Da Bitmeyen Yaz..

Antalya’nın benzersiz ikliminde dingin ve huzur dolu bir tatilin tam sırası! Mavi ve yeşilin buluştuğu, kum zambaklarının sahilleri süslediği Kempinski Hotel The Dome Belek’te yaz yeniden başlıyor.


Kurumlar İbb Dragon Bot Festivali'nde Buluştu

İBB Kurumlararası Dragon Bot Festivali özel sektör çalışanlarına adrenalin dolu bir hafta sonu yaşattı. Takımların kıyasıya mücadele ettiği organizasyonda İBB İtfaiye Daire Başkanlığı Takımı yarışları ikinci olarak tamamladı.


Tavuk Dünyası Ankara’Da 2 Yeni Şubesinin Kapılarını Daha Lezzet Severlere Açtı

Ankara Taurus AVM ve Gordion AVM restoranları ile


Eset Ülkedeki Tüm Vatandaşların Verisi Sızdı

Güney Amerika ülkesi Ekvador‘da tüm vatandaşların kişisel verilerinin sızdığı ortaya çıktı. Siber güvenlik kuruluşu ESET’in edindiği bilgiye göre, sızdığı düşünülen 18 gigabyte boyutundaki veri, Ekvador vatandaşlarının isimleri, doğum tarihleri, adresleri, kimlik numaraları, aile bilgileri, otomobil ruhsat numaraları gibi kişisel bilgilerden oluşuyordu.


Zorlu Psm ’De Bu Hafta 30 Eylül 6 Ekim

Zorlu PSM bu hafta sezonun merakla beklenen gösterilerinden biri olan ve biletleri hızla tükenen, dünyanın dört bir yanında 5.000’in üzerinde stand-up gösterisi gerçekleştiren Cem Yılmaz’ın CMYLMZ - DIAMOND ELITE PLATINUM PLUS gösterisine ev sahipliği yapıyor.


Etiketler: kürtaj, kadınların, Müdürlüğü, sağlık, Emniyet

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.