26 Kasım 2018 Pazartesi 11:11

İŞ DÜNYASI

KVKK danışmanlığı kurumlarda yapılması gerekenler

Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) ile ilgili kurumlarda yapılması gerekenler ile ilgili Kişisel Verileri Korumuma Kurumu önemli kılavuzlar yayımladı. Kanunun teknik olarak nasıl uygulanması gerektiği ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

KVKK danışmanlığı kurumlarda yapılması gerekenler
x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34VOLT


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile ilgili olarak kurumlar adım atmaya başladılar. Kafalar biraz karışık olsa da adım atmanın önemli olduğuna inanıyoruz. Ülkemiz KVKK'yı GDPR'dan daha net bir anlayışla hatta oldukça insaflı bir şekilde hayata geçirmeyi başardı. KVKK danışmanlığı veya GDPR danışmanlığı sırasında birçok soru ile karşılaşıyoruz. Ülkemizin kurumlarına ve KVKK ve GDPR alanında çalışan ekiplere yardımcı olabilmek adına bazı bilgileri sizinle paylaşmak istiyoruz.


Öncelikle KVKK ve GDRP süreçlerini bilgi güvenliği kapsamında değerlendirmenizde fayda var. Türk Ceza Kanunu ve 6698 sayılı KVKK çalışmaları yaparken dikkat etmeniz gerekenleri şöyle sıralamak mümkündür;


Öncelikle kurumunuzda bir proje ekibi kurmanız gerekir. KVKK ve GDPR süreçleri görevlendirilecek birkaç insanın inisiyatifi ile yürümesi mümkün değildir. Herkesin taşın altına elini koyması gerekir. KVKK ve GDPR uyum çalışmasını sağlayacak bir proje ekibi oluşturun. Bu proje ekibi geçiş dönemini yönetmek ve daha fazla kapsayıcı olmak adına son derece faydalı olacaktır.

Bir istem kurmalı ve bu sistemi sürekli güncel tutmalısınız

KVKK danışmanlık hizmetlerimiz sürecinde şunu gördük KVKK veya GDPR süreci sadece bir proje süresini kapsamaz, devamlı ve sürekli bir çalışmayı gerektirir. Yani hem KVKK hem de GDPR için sürdürülebilir bir yönetim sistemi kurmanız gerekir. Zira yasa olduğu gibi kalmayacak sürekli gelişecektir. Siz de bu gelişmelerden etkileneceğiniz için Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyumu ve Genel Veri Koruma Kanunu uyumu çalışmasını sürdürülebilir bir yapı ile güncellemeniz gerekiyor. KVKK danışmanlığı süreçlerimizde şunu gördük ki bu süreçleri etkili bir komite yapısı kurmadan yönetmeniz oldukça zordur.

KVKK ve GDPR için çalışma yapmak önceliklerinizden birisi olsun

Kişisel Verileri Koruma Komitesi ile Veri Koruma Sorumlusu KVKK ve GDPR için çalışma yapmak öncelikleriniz arasında olmalıdır. Bu komitenin yetkinliğine dikkat etmeniz gerekir. Kanunu atlatmak için gelişi güzel ve yetkin olmayan bir komite kurarsanız Kişisel Verileri Koruma Uzmanları veya bu konuda yasal süreci takip eden yetkililer komitenizin işlevsiz olduğuna karar verebilir. Komitede yer alanların Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile ilgili kurumda karar verici düzeydeki kişilerden oluşmasında fayda var. Veri Sorumlusu kanunda şöyle tanımlanır: “Veri sorumlusu, kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişiyi ifade eder. Tüzel kişiler, kişisel verileri işleme konusunda gerçekleştirdiği faaliyetler kapsamında bizatihi kendileri “veri sorumlusu” olup, ilgili düzenlemelerde belirtilen hukuki sorumluluk tüzel kişinin şahsında doğacaktır. Bu konuda kamu hukuku tüzel kişileri ve özel hukuk tüzel kişileri bakımından bir farklılık gözetilmemektedir."


Veri koruma sorumlusu şirketin tüzel kişiliği olsa da iletişimi gerçekleştiren gerçek kişi anlamında bir çalışanı ve çalıştığı bir danışmanı Veri Sorumlusu olarak gösterebilir. Bu kapsamdaki Veri Sorumlusunun cezai bir yükümlüğü yoktur. Cezalar kuruma gelecektir. Bu anlamdaki Veri Sorumlusu iletişimi kurum adına gerçekleştiren kişidir. Veri Sorumlusu olarak kurumların bazı görevleri bulunmaktadır. Açık rıza bayanı almak bunların başında gelen bir çalışmadır. İkinci olarak Veri Sorumluları Sicili'ne kayıt yaptırmak başka bir çalışma olmalıdır. Kişisel Verilerin Güvenliği ile ilgili kararları almak, uygulamaları hayata geçirmek de Veri Sorumlularının görevidir. İlgili kişilere cevap verilmesi, Kişisel Verileri Koruma Kurulu ile ilgili iletişin sağlanması, kurul kararlarının yerin getirilmesi, kişisel verilerin işlenmesi, anonimleştirilmesi ve yok edilmesi Veri Sorumlularının yapması gerekenler arasında bulunmaktadır.

 

Kaynak: vmi danışmanlık

İlginizi Çekebilir

Evinizi Ucuza Mal Edin

Ev sahibi olmak isteyenlere sunulan faizsiz ve peşinatsız finansal çözümler son zamanlarda oldukça dikkat çekiyor. Her geçen gün büyüyerek, müşteri hizmetleri, müşteri memnuniyeti, hayata geçirdiği yenilikleri, kendi sektörüne kazandırdıkları, kalite standartları gibi alanlarda aldığı uluslararası ödüllerle de adından söz ettiren Birevim, geliştirdiği özgün finansal model ile rakiplerinden ayrışarak tüketiciye sağladığı olanaklarla fark yaratıyor.


Turizm Ve Gastronomi Sektöründe İstihdama Çözüm

Gastroplatform, turizm ve gastronomi sektöründe istihdama çözüm olacak


Gıda Takviyesi Pazarının Lideri Aksuvital, Türkiye'den 85 Ülkeye 'Sağlık' Dağıtıyor

Gıda takviyesi pazarının lideri Aksuvital hızlı büyüyor


Ptt’Den “Milli Micadele’Nin 100. Yılı” Konulu Anma Pulu

PTT AŞ tarafından “Millî Mücadele’nin 100. Yılı” konulu ay yıldız perforaj kullanılarak hazırlanan tek değerli anma bloğu, ay yıldız perforaj kullanılarak hazırlanan gümüş varak ve gofre uygulamalı seri numaralı tek değerli anma bloğu, yirmi dört puldan oluşan stickerlı kağıda baskılı özel tasarım blok pul, altın varak ve lak uygulamalı ilk gün zarfı 19 Mayıs 2019 tarihinde tedavüle sunuldu.


İhracatçılar Samsun’Da

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Cumhuriyet’in kuruluşu ile özdeşleşmiş olan ihracata dayalı kalkınma hamlesinin bugün vücut bulduğu ihracatçı birliklerimizin başkanları ve TİM olarak Ulu Önder Atatürk’ün Samsun’a ayak basışının 100’üncü yılında bu coşkuyu ticaret diplomasisinin saha neferleri olarak yaşamaktan ve paylaşmaktan büyük kıvanç duyuyoruz” dedi.


Etiketler: kvkk danışmanlık hizmetleri, gdpr danışmanlık hizmetleri

Yorum Yazın

420
×
 

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.