29 Ağustos 2018 Çarşamba 14:00

BİLİM TEKNOLOJİ

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti
x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34VOLT


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com
Kişisel ve hassas verilerin veri mahremiyetinin korunması


Kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun uzun yıllar rafta bekletilmesinin ardından 26.4.2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kişisel verilerin korunması aslında bilgi güvenliği yönetim sistemlerinin dar kapsamı içinde yer almaktadır. Kanunu anlayabilmek için öncelikle kişisel verinin ne olduğunu bilmek gerekir. Kişisel veri nedir? Kişisel veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade eder.


Günümüzde kişisel ve hassas verilerin koruması çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Peki hassas ver nedir? Özel nitelikli kişisel veri yeni hassas veri: Kişinin, dini inançları, siyasal düşüncesi, etnik kökeni, sosyolojik durumu gibi bilgileri ifade eder. Özel nitelikli kişisel veriler, işlenmeleri halinde ilgili kişilerin mağdur olmasına veya ayrımcılığa maruz kalmasına neden olma riski taşıyan verilerdir. Bu nedenle, diğer kişisel verilere göre çok daha sıkı şekilde korunmaları gerekmektedir. Kanunun 6. maddesi gereğince özel nitelikli kişisel veriler; “Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri”dir. Bu veriler Kanunda sınırlı sayıda belirlenmiş olduğundan bunların genişletilmesi mümkün değildir.


Kişisel verilerin korunması ile ilgili çalışmalar sadece Bilgi İşlem, IT veya BT birimlerinin yapacağı faaliyetlerden ibaret değildir. Kişisel veri güvenliği disiplinler arası bir yaklaşımı içerir. KVKK danışmanlığı esnasında bilgi güvenliği, siber güvenlik, bilişim, hukuk, İK, halkla ilişkiler, işletme yönetimi gibi farklı birimlerden bir organizayon kurmadan böyle bir yapının çalışmasının zor olduğuna şahit olduk. Bu yapıda hukukçular yasal uyum için çalışırken, BT bölümü teknolojik önlemleri alır, PR departmanı olası durumların kamuoyuna nasıl açıklanacağını belirlerken, İK kişisel ve hassas verilerin neler olduğunu belirlemek, KVKK ile ilgili eğitimler için çaba sarf eder. Veri koruma sorumlusu ile tüm sistemin sağlıklı yürütülmesinden sorumludur. Kurumda kalite yönetimi ile ilgili bir birim varsa kişisel verilerin korunması ile ilgili dokümantasyonun nasıl isteme alınacağını belirler. Bilgi güvenliği bugün ulusal çapta oluşturulan bilgi güvenliği stratejilerinin bir parçası olmuştur.


VMİ danışmanlık olarak sahada KVKK danışmanlık hizmetleri esnasında gördüğümüz durum şudur. 6698 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bir mevzuattır öyle ise bu bir hukuk insanının işi olmalıdır. Bu yaklaşım doğru değildir. Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasanın uygulanması sadece hukukçuların işi olmadığı gibi sadece teknik bilgi sahibi olan insanlarında tek başına yapabilecekleri bir iş değildir. Kişisel verilerin koruması ile ilgili çalışmalarda hukuki analiz, teknik yeterlilik, teknolojik yeterlilik, süreç yönetimi de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındadır. Henüz kurumsal bilgi varlığını listeleyememiş, tanımlayamamış olanların kişisel verilerini de tasnif edip koruyacağına inanmak zordur.

Kaynak: VMİ Danışmanlık /Blog

İlginizi Çekebilir

Marmara Üniversiteli Sağlıkçılara Özel Lezzetler Kahve Dünyası Algötür Mağazası’Nda!

Kahve Dünyası, hızlı, dinamik ve sağlıklı şehir hayatını yansıtan Algötür konseptini Marmara Üniversitesi Başıbüyük Kampüsü’ne taşıdı. Üniversitenin tıp, diş hekimliği, nörolojik bilimler gibi bölümlerinin yer aldığı sağlık kampüsünde, Kahve Dünyası Algötür mağazası ile yeni nesil draft kahveden proteinli içeceklere uzanan yepyeni bir lezzet deneyimi sunuluyor.


Sarp Intermodal Gaziantep'e Yatırım Yaptı

İntermodal taşımacılığın lider şirketlerinden Sarp Intermodal, yurt içi yatırımlarına da devam ediyor. Gaziantep’te ofis açan şirket, bu bölgedeki ihracatçıları Mersin Limanı’ndan Avrupa ve Kuzey Afrika’ya intermodal ile taşıyacak.


Eset Dolandırıcıların Yeni Yöntemi Sahte “Pro” Faceapp Sürümü

ESET araştırmacıları, FaceApp yüz değiştirme uygulamasının cazibesini kullanan sahte bir “Pro” sürümünü keşfettiler.


Lösev Kamu Spotu Yayını Hakkında

Türkiye’de her yıl 200.000 kişi kansere yakalanıyor ve her yıl, yüzbinlerce insan kanser sebebiyle hayatını kaybediyor. LÖSEV olarak bu vahim gidişe dur demek, kanser ve lösemideki tedavi başarısını arttırmak ve farkındalık sağlamak adına çalışmalarımıza var gücümüzle devam ediyoruz.


Lgs’Nin 2 Türkiye Şampiyonu İtü Gvo Mezunu

İTÜ GELİŞTİRME VAKFI OKULLARI’NDAN DERECE


Etiketler: KVKK danışmanlığı, kvkk danışmanlık, GDRP danışmanlık

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.