29 Ağustos 2018 Çarşamba 14:00

BİLİM TEKNOLOJİ

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti
x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34VOLT


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com
Kişisel ve hassas verilerin veri mahremiyetinin korunması


Kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun uzun yıllar rafta bekletilmesinin ardından 26.4.2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kişisel verilerin korunması aslında bilgi güvenliği yönetim sistemlerinin dar kapsamı içinde yer almaktadır. Kanunu anlayabilmek için öncelikle kişisel verinin ne olduğunu bilmek gerekir. Kişisel veri nedir? Kişisel veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade eder.


Günümüzde kişisel ve hassas verilerin koruması çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Peki hassas ver nedir? Özel nitelikli kişisel veri yeni hassas veri: Kişinin, dini inançları, siyasal düşüncesi, etnik kökeni, sosyolojik durumu gibi bilgileri ifade eder. Özel nitelikli kişisel veriler, işlenmeleri halinde ilgili kişilerin mağdur olmasına veya ayrımcılığa maruz kalmasına neden olma riski taşıyan verilerdir. Bu nedenle, diğer kişisel verilere göre çok daha sıkı şekilde korunmaları gerekmektedir. Kanunun 6. maddesi gereğince özel nitelikli kişisel veriler; “Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri”dir. Bu veriler Kanunda sınırlı sayıda belirlenmiş olduğundan bunların genişletilmesi mümkün değildir.


Kişisel verilerin korunması ile ilgili çalışmalar sadece Bilgi İşlem, IT veya BT birimlerinin yapacağı faaliyetlerden ibaret değildir. Kişisel veri güvenliği disiplinler arası bir yaklaşımı içerir. KVKK danışmanlığı esnasında bilgi güvenliği, siber güvenlik, bilişim, hukuk, İK, halkla ilişkiler, işletme yönetimi gibi farklı birimlerden bir organizayon kurmadan böyle bir yapının çalışmasının zor olduğuna şahit olduk. Bu yapıda hukukçular yasal uyum için çalışırken, BT bölümü teknolojik önlemleri alır, PR departmanı olası durumların kamuoyuna nasıl açıklanacağını belirlerken, İK kişisel ve hassas verilerin neler olduğunu belirlemek, KVKK ile ilgili eğitimler için çaba sarf eder. Veri koruma sorumlusu ile tüm sistemin sağlıklı yürütülmesinden sorumludur. Kurumda kalite yönetimi ile ilgili bir birim varsa kişisel verilerin korunması ile ilgili dokümantasyonun nasıl isteme alınacağını belirler. Bilgi güvenliği bugün ulusal çapta oluşturulan bilgi güvenliği stratejilerinin bir parçası olmuştur.


VMİ danışmanlık olarak sahada KVKK danışmanlık hizmetleri esnasında gördüğümüz durum şudur. 6698 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bir mevzuattır öyle ise bu bir hukuk insanının işi olmalıdır. Bu yaklaşım doğru değildir. Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasanın uygulanması sadece hukukçuların işi olmadığı gibi sadece teknik bilgi sahibi olan insanlarında tek başına yapabilecekleri bir iş değildir. Kişisel verilerin koruması ile ilgili çalışmalarda hukuki analiz, teknik yeterlilik, teknolojik yeterlilik, süreç yönetimi de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındadır. Henüz kurumsal bilgi varlığını listeleyememiş, tanımlayamamış olanların kişisel verilerini de tasnif edip koruyacağına inanmak zordur.

Kaynak: VMİ Danışmanlık /Blog

İlginizi Çekebilir

Süper Yatların Tercihi Yalıkavak Marina Boat Show Tuzla’Da!

Yalıkavak Marina, denizcilik sektörünün kalbinin attığı Boat Show Tuzla’ya özel sunduğu fırsatlarla fuara katılan ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.


Temmuz Ayında Arazilerini Özelleştirmeye Başlayacakk Özbekistan Türk Müteahhitlerin Peşinde

ÖZBEKİSTAN İNŞAAT BAKAN YARDIMCISI İSKANDAROV, TMB’Yİ ZİYARET ETTİ


Türkiye İlk Macerasına Başladı

Türkiye İlk Macerasına Başladı


Dacia’Dan Günlük 39.90Tl’Den Başlayan Ödeme Fırsatı

Şubat ayında Dacia’nın tüm binek ve hafif ticari modellerinde geçerli avantajlı fiyatlar* ve artan ödemeli kredi seçenekleri yer alıyor.


Görüntülü Erciyes’Te Buz Gibi Suya Atladılar

Kış sporları ile eğlenceyi buluşturan Red Bull Kar Havuzu, Erciyes Kayak Merkezi’nde gerçekleşti. Yarışmacılar kar pistinde; PAC-MAN’den Super Mario’ya, Battal Gazi’den Taş Devri’ne, Dr. Who’dan Up filminin ana karakteri Carl Fredrickson’dan Harley Quinn’e kadar çeşitli kostümlerle -6 derecede, buz gibi suyla dolu havuza atlayarak jüriyi etkilemeye çalıştı. Birinciliği Herkül-Ejderha Katili takımı ejderha kostümüyle elde etti. Yarışmada birbirinden renkli görüntüler ortaya çıktı.


Etiketler: KVKK danışmanlığı, kvkk danışmanlık, GDRP danışmanlık

Yorum Yazın

420
×
 

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.