29 Ağustos 2018 Çarşamba 14:00

BİLİM TEKNOLOJİ

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti
x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34VOLT


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com
Kişisel ve hassas verilerin veri mahremiyetinin korunması


Kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun uzun yıllar rafta bekletilmesinin ardından 26.4.2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kişisel verilerin korunması aslında bilgi güvenliği yönetim sistemlerinin dar kapsamı içinde yer almaktadır. Kanunu anlayabilmek için öncelikle kişisel verinin ne olduğunu bilmek gerekir. Kişisel veri nedir? Kişisel veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade eder.


Günümüzde kişisel ve hassas verilerin koruması çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Peki hassas ver nedir? Özel nitelikli kişisel veri yeni hassas veri: Kişinin, dini inançları, siyasal düşüncesi, etnik kökeni, sosyolojik durumu gibi bilgileri ifade eder. Özel nitelikli kişisel veriler, işlenmeleri halinde ilgili kişilerin mağdur olmasına veya ayrımcılığa maruz kalmasına neden olma riski taşıyan verilerdir. Bu nedenle, diğer kişisel verilere göre çok daha sıkı şekilde korunmaları gerekmektedir. Kanunun 6. maddesi gereğince özel nitelikli kişisel veriler; “Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri”dir. Bu veriler Kanunda sınırlı sayıda belirlenmiş olduğundan bunların genişletilmesi mümkün değildir.


Kişisel verilerin korunması ile ilgili çalışmalar sadece Bilgi İşlem, IT veya BT birimlerinin yapacağı faaliyetlerden ibaret değildir. Kişisel veri güvenliği disiplinler arası bir yaklaşımı içerir. KVKK danışmanlığı esnasında bilgi güvenliği, siber güvenlik, bilişim, hukuk, İK, halkla ilişkiler, işletme yönetimi gibi farklı birimlerden bir organizayon kurmadan böyle bir yapının çalışmasının zor olduğuna şahit olduk. Bu yapıda hukukçular yasal uyum için çalışırken, BT bölümü teknolojik önlemleri alır, PR departmanı olası durumların kamuoyuna nasıl açıklanacağını belirlerken, İK kişisel ve hassas verilerin neler olduğunu belirlemek, KVKK ile ilgili eğitimler için çaba sarf eder. Veri koruma sorumlusu ile tüm sistemin sağlıklı yürütülmesinden sorumludur. Kurumda kalite yönetimi ile ilgili bir birim varsa kişisel verilerin korunması ile ilgili dokümantasyonun nasıl isteme alınacağını belirler. Bilgi güvenliği bugün ulusal çapta oluşturulan bilgi güvenliği stratejilerinin bir parçası olmuştur.


VMİ danışmanlık olarak sahada KVKK danışmanlık hizmetleri esnasında gördüğümüz durum şudur. 6698 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bir mevzuattır öyle ise bu bir hukuk insanının işi olmalıdır. Bu yaklaşım doğru değildir. Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasanın uygulanması sadece hukukçuların işi olmadığı gibi sadece teknik bilgi sahibi olan insanlarında tek başına yapabilecekleri bir iş değildir. Kişisel verilerin koruması ile ilgili çalışmalarda hukuki analiz, teknik yeterlilik, teknolojik yeterlilik, süreç yönetimi de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındadır. Henüz kurumsal bilgi varlığını listeleyememiş, tanımlayamamış olanların kişisel verilerini de tasnif edip koruyacağına inanmak zordur.

Kaynak: VMİ Danışmanlık /Blog

İlginizi Çekebilir

Dilara Koçak’Tan Hazımsızlık Ve Kabızlık İçin Öneri

Hazımsızlık ve kabızlık toplumda en sık görülen sindirim sistemi problemlerinin başında geliyor. Son dönemde evde kalmaktan dolayı azalan fiziksel aktivite ve beslenme düzeninin değişmesi de bu şikayetlerin artmasına neden oluyor.


Techone Venture Capital To İnvest Tl 200 Million İn Turkish Techstartups

Actus and Tarvenn join forces for TechOne Venture Capital Fund to invest in tech startups


Sirke Sineğine Tuzaklı Önlem

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi'nde üretilen yaş meyve sebzelerin sirke sineğinden korunması için 1.000 adet sirke sineği tuzağı yaptırarak pilot uygulama olarak Manisa'daki üreticilere dağıtılmak üzere Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'ne teslim etti.


Kadıköy’Den Doğaya Nefes ‘Atıksız’ Dükkan

Kadıköy Belediyesi’nin başlattığı ‘Atıksız Yaşam Hareketi’, kadın kooperatifleri başta olmak üzere yerel üreticinin ürünlerinin yer aldığı, Türkiye'nin ilk ve tek yerel yönetim uygulaması atıksız yaşam “Dükkan”ının açılışı ile başladı.


Clariant, İlham Veren Beautyforward® Edition 4 Formülasyonlarını Tanıttı

Dijital dünyanın içinde yaşayan Y kuşağını cezbedecek eğlenceli dokular, aktif yaşam tarzlarına uygun yeni formatlar ve 55 yaş üstü kişiler için cilt parlaklığını arttıran besleyici ürünler… Clariant, trend öngörülerine dayalı ilham verici formülasyon yelpazesi BeautyForward Edition 4'ü piyasaya sürüyor. Bu formülasyon yelpazesi ile Clariant, belirli tüketici gruplarının isteklerini yerine getiriyor ve bu yolda rakiplerinin önüne geçmek isteyen güzellik ürünü geliştiricilerine yol gösteriyor.


Etiketler: KVKK danışmanlığı, kvkk danışmanlık, GDRP danışmanlık

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.