29 Ağustos 2018 Çarşamba 14:00

BİLİM TEKNOLOJİ

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti
x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34VOLT


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com
Kişisel ve hassas verilerin veri mahremiyetinin korunması


Kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun uzun yıllar rafta bekletilmesinin ardından 26.4.2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kişisel verilerin korunması aslında bilgi güvenliği yönetim sistemlerinin dar kapsamı içinde yer almaktadır. Kanunu anlayabilmek için öncelikle kişisel verinin ne olduğunu bilmek gerekir. Kişisel veri nedir? Kişisel veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade eder.


Günümüzde kişisel ve hassas verilerin koruması çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Peki hassas ver nedir? Özel nitelikli kişisel veri yeni hassas veri: Kişinin, dini inançları, siyasal düşüncesi, etnik kökeni, sosyolojik durumu gibi bilgileri ifade eder. Özel nitelikli kişisel veriler, işlenmeleri halinde ilgili kişilerin mağdur olmasına veya ayrımcılığa maruz kalmasına neden olma riski taşıyan verilerdir. Bu nedenle, diğer kişisel verilere göre çok daha sıkı şekilde korunmaları gerekmektedir. Kanunun 6. maddesi gereğince özel nitelikli kişisel veriler; “Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri”dir. Bu veriler Kanunda sınırlı sayıda belirlenmiş olduğundan bunların genişletilmesi mümkün değildir.


Kişisel verilerin korunması ile ilgili çalışmalar sadece Bilgi İşlem, IT veya BT birimlerinin yapacağı faaliyetlerden ibaret değildir. Kişisel veri güvenliği disiplinler arası bir yaklaşımı içerir. KVKK danışmanlığı esnasında bilgi güvenliği, siber güvenlik, bilişim, hukuk, İK, halkla ilişkiler, işletme yönetimi gibi farklı birimlerden bir organizayon kurmadan böyle bir yapının çalışmasının zor olduğuna şahit olduk. Bu yapıda hukukçular yasal uyum için çalışırken, BT bölümü teknolojik önlemleri alır, PR departmanı olası durumların kamuoyuna nasıl açıklanacağını belirlerken, İK kişisel ve hassas verilerin neler olduğunu belirlemek, KVKK ile ilgili eğitimler için çaba sarf eder. Veri koruma sorumlusu ile tüm sistemin sağlıklı yürütülmesinden sorumludur. Kurumda kalite yönetimi ile ilgili bir birim varsa kişisel verilerin korunması ile ilgili dokümantasyonun nasıl isteme alınacağını belirler. Bilgi güvenliği bugün ulusal çapta oluşturulan bilgi güvenliği stratejilerinin bir parçası olmuştur.


VMİ danışmanlık olarak sahada KVKK danışmanlık hizmetleri esnasında gördüğümüz durum şudur. 6698 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bir mevzuattır öyle ise bu bir hukuk insanının işi olmalıdır. Bu yaklaşım doğru değildir. Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasanın uygulanması sadece hukukçuların işi olmadığı gibi sadece teknik bilgi sahibi olan insanlarında tek başına yapabilecekleri bir iş değildir. Kişisel verilerin koruması ile ilgili çalışmalarda hukuki analiz, teknik yeterlilik, teknolojik yeterlilik, süreç yönetimi de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındadır. Henüz kurumsal bilgi varlığını listeleyememiş, tanımlayamamış olanların kişisel verilerini de tasnif edip koruyacağına inanmak zordur.

Kaynak: VMİ Danışmanlık /Blog

İlginizi Çekebilir

N11.Com’La Evler Pilates Stüdyosuna Dönüşüyor

Hareketsiz hayat tarzının getirdiği sağlık sorunlarını engellemek, fit olmak ve incelmek isteyenleri tercihi olan pilates setleri ve ürünleri n11.com’da pek çok ürün ve fiyat seçenekleriyle sporseverleri bekliyor.


Beslenme Çantasından Sütü Eksik Etmeyin

Yaz tatilinin ardından okul döneminin başlamasıyla öğrencilerin sağlıklı beslenmeleri de gündeme geliyor. Sütün kalsiyum ve mineral açısından zengin olması nedeniyle çocukların gelişiminde önemli rol oynadığına dikkat çeken uzmanlar, çocuk ve gençlerin her gün iki bardak süt içmesini öneriyor. Uzmanlar çocukların gün içinde süt ihtiyacının karşılanması için beslenme çantalarından her gün bir kutu sütün eksik olmaması gerektiği uyarısını yapıyor.


Okul Alışverişinde Koçtaş’A Uğramak !

İlkokuldan üniversiteye kadar tüm öğrencilerin ihtiyaç duyacağı ürün ve çözüm önerilerini avantajlı fiyatlarla sunarak, okul alışverişinde tasarruf etmek isteyenlerin tercihi olan Koçtaş, bütçeleri oldukça rahatlatıyor. Genç odalarından çalışma masalarına, sandalyeden kitaplığa kadar birçok mobilya ve aksesuar ile öğrencilerin keyifle vakit geçirebilecekleri bir oda için gerekli tüm çözüm önerilerini uygun fiyatlarla sunan Koçtaş, öğrencilerin eğitim hayatında başarılı olmalarına sağlayacak yaşam alanları kurulmasına yardımcı oluyor. Koçtaş’ın sunduğu ayrıcalıklı fiyatlardan faydalanmak için 3 Ekim’e kadar Koçtaş’a uğramak #güzelfikir!


Tekzen Ve Petrol Ofisi’Nden Kazandıran Kampanya 300 Tl’Lik Alışverişe 25 Tl’Lik Yakıt Hediye

Türkiye’nin en yaygın ev güzelleştirme merkezi Tekzen ile Türkiye akaryakıt, madeni yağlar ve kimyasallar sektörünün önemli markası Petrol Ofisi işbirliğiyle düzenlenen kampanya, tüketicilere harcarken kazandırıyor. Tekzen’de tek seferde 300 TL ve üzeri alışveriş yapanlar, Petrol Ofisi’nden 25 TL değerinde yakıt puanı kazanıyor.


Kişiye Özel Teslimata Robot Otomobil Çözümü Renault Ez Pro

Hannover Otomobil Fuarı 2018’de Renault Grubu, EZ-PRO’nun dünya prömiyerini gerçekleştiriyor. Renault Grubu’nun kişiye özel teslimat (son kilometre teslimat/ last minute delivery) konusunda geleceğe ilişkin vizyonunu yansıtan EZ-PRO otonom, elektrikli, internet bağlantılı ve paylaşımlı bir robot araç konsepti.


Etiketler: KVKK danışmanlığı, kvkk danışmanlık, GDRP danışmanlık

Yorum Yazın

420
×
 

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.