29 Ağustos 2018 Çarşamba 14:00

BİLİM TEKNOLOJİ

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti

KVKK Danışmanlığı ve Veri Mahremiyeti
x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34VOLT


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com
Kişisel ve hassas verilerin veri mahremiyetinin korunması


Kişisel verilerin korunması ile ilgili kanun uzun yıllar rafta bekletilmesinin ardından 26.4.2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kişisel verilerin korunması aslında bilgi güvenliği yönetim sistemlerinin dar kapsamı içinde yer almaktadır. Kanunu anlayabilmek için öncelikle kişisel verinin ne olduğunu bilmek gerekir. Kişisel veri nedir? Kişisel veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi ifade eder.


Günümüzde kişisel ve hassas verilerin koruması çok önemli bir sorun haline gelmiştir. Peki hassas ver nedir? Özel nitelikli kişisel veri yeni hassas veri: Kişinin, dini inançları, siyasal düşüncesi, etnik kökeni, sosyolojik durumu gibi bilgileri ifade eder. Özel nitelikli kişisel veriler, işlenmeleri halinde ilgili kişilerin mağdur olmasına veya ayrımcılığa maruz kalmasına neden olma riski taşıyan verilerdir. Bu nedenle, diğer kişisel verilere göre çok daha sıkı şekilde korunmaları gerekmektedir. Kanunun 6. maddesi gereğince özel nitelikli kişisel veriler; “Kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri”dir. Bu veriler Kanunda sınırlı sayıda belirlenmiş olduğundan bunların genişletilmesi mümkün değildir.


Kişisel verilerin korunması ile ilgili çalışmalar sadece Bilgi İşlem, IT veya BT birimlerinin yapacağı faaliyetlerden ibaret değildir. Kişisel veri güvenliği disiplinler arası bir yaklaşımı içerir. KVKK danışmanlığı esnasında bilgi güvenliği, siber güvenlik, bilişim, hukuk, İK, halkla ilişkiler, işletme yönetimi gibi farklı birimlerden bir organizayon kurmadan böyle bir yapının çalışmasının zor olduğuna şahit olduk. Bu yapıda hukukçular yasal uyum için çalışırken, BT bölümü teknolojik önlemleri alır, PR departmanı olası durumların kamuoyuna nasıl açıklanacağını belirlerken, İK kişisel ve hassas verilerin neler olduğunu belirlemek, KVKK ile ilgili eğitimler için çaba sarf eder. Veri koruma sorumlusu ile tüm sistemin sağlıklı yürütülmesinden sorumludur. Kurumda kalite yönetimi ile ilgili bir birim varsa kişisel verilerin korunması ile ilgili dokümantasyonun nasıl isteme alınacağını belirler. Bilgi güvenliği bugün ulusal çapta oluşturulan bilgi güvenliği stratejilerinin bir parçası olmuştur.


VMİ danışmanlık olarak sahada KVKK danışmanlık hizmetleri esnasında gördüğümüz durum şudur. 6698 Kişisel Verilerin Korunması Kanunu bir mevzuattır öyle ise bu bir hukuk insanının işi olmalıdır. Bu yaklaşım doğru değildir. Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasanın uygulanması sadece hukukçuların işi olmadığı gibi sadece teknik bilgi sahibi olan insanlarında tek başına yapabilecekleri bir iş değildir. Kişisel verilerin koruması ile ilgili çalışmalarda hukuki analiz, teknik yeterlilik, teknolojik yeterlilik, süreç yönetimi de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındadır. Henüz kurumsal bilgi varlığını listeleyememiş, tanımlayamamış olanların kişisel verilerini de tasnif edip koruyacağına inanmak zordur.

Kaynak: VMİ Danışmanlık /Blog

İlginizi Çekebilir

Btcturk, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongre’Sinde Yer Aldı

Türkiye’nin ilk ve en büyük kripto para alım satım platformu BtcTurk’ün CEO’su Özgür Güneri, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi kapsamında düzenlenen “Dijital Varlıklar ve Fırsatlar” panelinde konuşmacı olarak yer aldı.


Uluslararası Beslenme Ve Sağlık İletişim Programı İstanbul’Da Düzenlendi

Sağlık alanında bilgi kirliliği ile mücadelede taraflar bir araya geldi


Kışın Seyahat Güvenliği İçin N11.Com’Dan Kar Zinciri Ve Antifriz Fırsatları

E-ticaret platformu n11.com, kış ayları gelmeden seyahat güvenliği için hazırlıklarını tamamlamak isteyenler için kar zinciri ve antifrizler farklı seçenek ve fiyat alternatifleriyle satışa sunuyor. Kış aylarında aniden bastıran kar yağışına hazırlıklı olmak için araçlarında kar zincirini hazır tutmak isteyen sürücüler için n11.com’un Otomotiv & Motosiklet kategorisinde farklı model ve marka alternatifleriyle satışa sunuluyor.


Head&Shoulders, Türkiye A Milli Erkek Basketbol Takımımızın “Özgüven Sponsoru” Olmaya Devam Ediyor

Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ve P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun imzalarıyla, dünyanın 1 numaralı şampuanı Head&Shoulders* A Milli Erkek Takımımızın “özgüven sponsoru” olmaya devam edecek.


Enerjisa’Dan 4 Yeni İşlem Merkezi

Müşterilerine kaliteli ve en iyi hizmeti sunmak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdüren Enerjisa, İstanbul’da 4 Yeni Enerjisa İşlem Merkezi açtı.


Etiketler: KVKK danışmanlığı, kvkk danışmanlık, GDRP danışmanlık

Yorum Yazın

420
×
 

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.