24 Eylül 2019 Salı 10:34

GÜNDEM

Kvkk İhlallerine Af Yok

Kişisel Verileri Koruma Kurulu, kişisel veri ihlaline yapan kurum ve kuruluşlara yüzbinlerce liralık para cezaları kesti. Cep telefonuna izinsiz mesaj gönderen şirketten öğrencisinin sınav sonucunu izinsiz paylaşan üniversiteye kadar onlarca kuruma ceza yağdı

Kvkk İhlallerine Af Yok
x

Aşağıdaki kodu kopyalayıp sitenize ekleyebilirsiniz


Video Boyutunu otomatik algıla (Mobil Uyumlu) :    X 


Video otomatik başlasın

34volt » 34Volt


Haberin Adresi www.34Volt.com Haberin Adresi www.34Volt.com

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), son üç ayda emsal olacak bir dizi karar yayınladı. Kurulun internet sitesinde duyurulan kararlarla, kişisel verileri ihlal eden kurum ve kuruluşlara toplam 195 bin TL idari para cezası kesildi.

Kurul'un aldığı kararlar şöyle sıralanıyor:

Google'a Gmail uyarısı

Kurul, Google’a ait Gmail e-posta hizmeti altyapısının kullanılması durumunda, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın yurt dışına aktarılamaz maddesi gereği, kişinin açık rızasının alınmasına karar verdi. Kurul, sunucuları yurt dışında bulunan veri sorumlularından/veri işleyenlerden temin edilen saklama hizmetlerinin de kullanılması durumunda ilgili kişinin açık rızasının şart olduğunu duyurdu.

Aynı içeriği gönderme cezası

Kurul, ilgili kişinin telefon numarasına aynı içerikteki mesajların farklı tarihlerde birden fazla gönderilmesini, gönderici şirketin sahip olduğu hakkı kötüye kullanımı olarak değerlendirerek ilgili firmaya 20 bin TL idari para cezası kesti.

İzinsiz reklama 125 bin TL ceza

Kurul, izinsiz reklam içerikli mesaj gönderen şirkete, herhangi bir işleme şartına dayanmadığı gerekçesiyle 50 bin TL idari para cezası uyguladı.

Kurul bir başka şirkete de, eski bir çalışanının cep telefonu numarasını herhangi bir veri işleme şartına dayanmadan işlemesi ve reklam/bilgilendirme amaçlı aramada kullanması nedeniyle 75 bin TL para cezasına çarptırdı.

Yanlış içerik gönderimi

Kurul, şikayetçi kişinin cep telefonuna, kendisine ait olmayan içerik gönderen veri sorumlusuna da 50 bin TL idarı ceza kesti.

Parmak izi ceza getirdi

Kurul, spor salonu hizmeti sunan şirketlerin, üyelerinin giriş-çıkış kontrolünde el-avuç okutma sisteminde kullanılan verilerin, biyometrik ve genetik veriler olduğuna, Avrupa Genel Veri Koruma Tüzüğü'ne (GDPR) referansla, özel nitelikli kişisel veri olarak belirlendiğine karar verdi. Bu noktada parmak izi tanıma, avuç içi tarama, el geometrisi tanıma, iris tanıma, yüz tanıma, retina tanıma, DNA tanıma gibi yöntemlerin biyometrik yöntem olarak kabul edildiğini hatırlatan kurul, spor kulübü üyelerinin açık rıza verilmemesi durumunda kulüp hizmetlerinden yararlanamadıklarını dikkate alarak, bahsi geçen kulüplere idari para cezası verdi. Kurul ayrıca, üyelere ait kişisel bilgilerin üçüncü kişiler tarafından görülmesini önleyecek gerekli teknik ve idari tedbirleri almadığı gerekçesiyle de veri sorumlusuna idari para cezası verdi.

Karar uyarınca spor kulüplerine, giriş çıkış kontrollerinin biyometrik verileri işlemenin haricinde alternatif yollar ile sağlamaları, biyometrik veri ile giriş çıkış işlemleri yapılması ve biyometrik veri işlemenin ivedilikle durdurulması hususunda talimat verildi. Spor kulüplerinden ayrıca, bugüne kadar işlenen ve muhafaza edilen el, parmak ve avuç izi ile ilgili verilerin ivedilikle yok etmeleri, ilgili özel nitelikli verilerin üçüncü kişilere aktarılması söz konusu ise, yok etmeye yönelik işlemlerin bu verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere de ivedilikle bildirimini gerçekleştirmeleri konusunda uyarıldı.

Sınav sonucu özel veri sayılıyor

Kurul, veri sorumlusu olan üniversiteye, üniversite içerisinde sınava girmiş kişilerin sınav sonuçlarının alenen duyurulduğu sistemin kullanılmaması, sınava giren bireyin kendi TC Kimlik numarası ve doğrulama kodu ile yalnızca kendi sonuç verilerine ulaştığı bir duyuru sisteminin kullanılması yönünde talimat verdi.

‘Bakış açımızı değiştirmeliyiz’

KPMG Türkiye Bilgi Sistemleri Risk Yönetimi Başkanı Sinem Cantürk, kişisel verilerin korunması konusunun, tüm sektörlerde ve süreçlerde bakış açımızı değiştirmemizi gerektirdiğini vurguladı. Cantürk, “Eskiden müşterilerimizin verilerine ‘kendi’ verilerimiz gibi davranırdık, ama bu verilerin ‘bizim’ olmadığını, sadece belirli bir amaç için bize verildiğini ve o amacın dışına çıkmamamız gerektiğini kabul etmeliyiz” dedi. Cantürk, “Kişisel veriler konusunda bakış açımızı radikal şekilde değiştirmeliyiz ve bu konuyu ‘kişisel’ bir hak olarak görmeliyiz. Ama bu değişimin zaman alacağını şimdiden kabul etmemiz gerekli” ifadelerini kullandı.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, geçmişi 1867 yılına dayanan, üye firmalar ağı sistemiyle 153 ülkede 207 binin üzerinde çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri, otomotiv, endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1700 çalışanıyla her sektörden 4000’in üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bizim Toptan, 2019 Yılında Net Kârını 33,1 Milyon Tl’Ye Çıkardı

Bizim Toptan, başarılı iş modeli sayesinde 2019 yılında elde ettiği net kârı 33,1 milyon TL’ye, satış gelirlerini 4,5 milyar TL’ye yükselterek, sürdürülebilir büyümesine devam etti.


Elektrik Dağıtım Sektöründe Hedef Sıfır Ölümlü İş Kazası

ELEKTRİK DAĞITIM SEKTÖRÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE ODAKLANDI


Enerji Verimliliği, Türkiye’Nin Artan Enerji Talebine Çare Olacak…

ENEREX Antalya Fuarı Kapsamında Yapılan Antalya OSB Oturumu Yoğun İlgi Gördü


Madeni Yağın Uzmanı Motul, Deniz Tutkunları İle Cnr Avrasya Boat Show’Da Buluşuyor

Dünyanın önde gelen madeni yağ üreticilerinden Motul, CNR Avrasya Boat Show’da yerini aldı. Motul, 1 Mart’a kadar devam edecek olan 15.Uluslararası Deniz Araçları Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı CNR Avrasya Boat Show’da marin ürünlerini, tekne sahipleri ve servislerle buluşturuyor.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Bugün İhtiyaç Duyduğumuz Çanakkale Ruhu”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bugün ihtiyaç duyduğumuz Çanakkale ruhu”


Etiketler: Kurul, veri, idari, para, cezası

Yorumlar 0 adet



Yorumunuz Kaydedildi.

Editörlerimizin yoğunluğuna göre onaylanmasına çalışılacaktır.

Teşekkür ederiz.